13-05-2024

Duik onder de Limburgse grond tijdens de Archeologiedagen 2024

Van 24 tot 26 mei bezoek je de Limburgse ondergrond tijdens de Archeologiedagen. Op deze dagen maak je kennis met het verleden dat soms letterlijk onder je voeten ligt. Welke activiteit ga jij doen?

1. Rondleiding door het GAZO-depot

Sint-Truiden
Op zaterdag 25 mei bezoek je het GAZO-depot, het enige erkende onroerenderfgoeddepot van Limburg. Je krijgt een exclusieve rondleiding achter de schermen. Altijd al willen weten hoe archeologische objecten bewaard worden? Schrijf je gratis in op een van de rondleidingen om 10u, 13u of 15u.

Kinderen kunnen deelnemen aan verschillende archeologieworkshops in de GAZO-lounge tussen 10u en 16u. Probeer scherven aardewerk terug aan elkaar te plakken zoals een echte archeoloog. Of kruip in de huid van een fysisch antropoloog en leer een skelet in elkaar puzzelen. Voor deze gratis activiteit moet je je niet inschrijven.

Meer over deze activiteit

Archeologiedagen in Gazo-depot in Sint-Truiden

2. Van steentijd tot wereldoorlog: Riemstse bodemvondsten en initiatie metaaldetectie

Riemst
Op zondag 26 mei staan van 10u tot 17u in de Matigheidsbond St.-Jan in Membruggen enkele Riemstse bodemvondsten uitgestald. Van steentijd tot Romeins, van middeleeuws tot heden. De specialisten geven uitleg over de vondsten en metaaldetectie.

Neem zelf een metaaldetector in de hand en ga op zoek naar vondsten in de weide. Ook kinderen mogen de schattenjager in zich naar boven halen. Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig.

Meer over deze activiteit

3. Bezoek de expo ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’

Tongeren
Ontdek het boeiende verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na.

Bezoek tussen 10u en 18u de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum met een audiogids. Er is ook een versie op kindermaat!

Wil je op een speelse manier samen met je kinderen de tentoonstelling ontdekken? Haal een boekje op aan het onthaal en neem deel aan een supertoffe kijktocht! Reserveer je tijdslot via de website van het museum.

Meer over deze activiteit

4. Graffititour in de basiliektoren van Tongeren

Tongeren
Archeologie bevindt zich niet alleen onder de grond. Op 24, 25 en 26 mei nemen archeologen je op sleeptouw door de Tongerse basiliektoren en kom je alles te weten over de historische graffiti. De spraakmakende graffiti in het belfort en de zolders van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn sporen die mensen eeuwenlang hebben achtergelaten.

Namen, data, figuren, … de restauratiewerkzaamheden in 2023 gaven een uitgelezen kans tot een inventarisatie van deze historische tekeningen en inkervingen. De rondleidingen zijn gratis, maar schrijf je wel op voorhand in.

Meer over deze activiteit

Inkervingen op de muren in de basiliek van Tongeren

5. Archeologiefestival met de bekendste juniorarcheologen Emma en Otis

Hasselt
Op 25 en 26 mei organiseert de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg twee ‘Emma en Otis-dagen’ voor kinderen. Place to be is Abdijsite Herkenrode in Hasselt. Tijdens deze leerrijke dagen worden kinderen en kleuters samen met hun (groot)ouders ondergedompeld in de wondere wereld van de archeologie.

Beleef een waaier aan activiteiten: creatieve knutselactiviteiten, een spannende zoektocht, een voorstelling en zoveel meer! Bovendien ontvangt elk deelnemend kind op het einde een echt ‘Junior Archeoloog’-diploma én een uniek ‘Emma en Otis-cadeau’!

Meer over deze activiteit

6. Archeotour in het Gallo-Romeins Museum

Tongeren
In het Gallo-Romeins Museum geniet je van een bijzonder programma van ongeveer 2 uur. Eerst ga je mee op een korte rondleiding door het museum. Aan de hand van een gevarieerde selectie collectiestukken maak je kennis met het leven in Romeins Tongeren. Je ontdekt hoe Atuatuca Tungrorum er rond het jaar 150 uitzag.

Daarna stap je met de gids op de bus op voor een toffe rondrit door de stad. Je houdt halt bij de Romeinse stadsmuur, de tempelsite, het aquaduct en een grafheuvel (tumulus). Steeds krijg je vakkundige uitleg. De deelname is gratis, maar een plekje reserveren is noodzakelijk.

Ontdek je de collectie liever op eigen houtje? Het museum is de hele dag gratis toegankelijk.

Meer over deze activiteit

Middeleeuwse omwalling stad Tongeren

7. Archeologische wandeling in Rosmeer

Bilzen
Ontdek het rijke verleden van Rosmeer (Bilzen) tijdens een boeiende begeleide wandeling! Samen met een gids duik je in de archeologie van dit dorp. Tijdens de wandeling ontdek je meer over de Bandkeramische nederzettingen die van ca. 7000 jaar geleden dateren. Je passeert de locaties waar ooit deze vroege bewoners hun huizen bouwden en leefden.

De tocht leidt je langs plekken uit de Gallo-Romeinse periode, de Romeinse tijd en tot slot langs de locatie van de rijke Merovingische graven. Onderweg geniet je niet alleen van de archeologische verleden, maar ook van vergezichten, prachtige natuur, holle wegen en het Haspengouwse landschap.

Meer over deze activiteit

8. Archeologische fietstocht door Bilzen, Hoeselt en Riemst

Bilzen
Op 25 mei om 10 uur start de archeologisch fietstocht van 33 km aan de Landcommanderij Alden Biesen. Twee archeologen nemen je mee langs adembenemende zichten op oude boomgaarden, holle wegen, pittoreske dorpjes en vooral ook veel verborgen archeologische parels.

De eerste landbouwers kwamen zich hier duizenden jaren geleden al vestigen op de vruchtbare plateaus. Sindsdien bleven de groene hellingen van de streek in trek, wat je merkt aan talrijke Gallo-Romeinse villa’s, kloosters en abdijen, kastelen en waterburchten. Vergeet zeker je picknick niet, want er is een stop op een schitterende locatie voorzien.

Voor deze tocht is een elektrische fiets aangeraden. Je kan er eentje huren aan het Toeristisch Onthaalcentrum van Alden Biesen. Reserveer tijdig je plek, want er kunnen maar 15 fietsers deelnemen.

Meer over deze activiteit

Fietstocht door Bilzen, Hoeselt en Riemst voor de Archeologiedagen 2024

9. Opening permanente tentoonstellingskast met archeologische vondsten

Lummen
Bij opgraafwerken gebeurt het dat het verleden terug zichtbaar wordt en er interessante archeologische vondsten opduiken. In Lummen kan je deze oude schatten vanaf de Archeologiedagen bekijken in een wandkast in de bibliotheek. Tijdens de openingsuren kan iedereen vrij een kijkje gaan nemen.

Op 25 mei zal de tentoonstellingskast officieel geopend worden van 10u tot 13u. De Lummense archeologe Stephanie Cousin houdt een lezing over haar opgravingen in hartje Lummen. Ze neemt je mee naar de site en licht de meest interessante vondsten toe. Schrijf je in om zeker te zijn van een plaatsje.

Voor de kinderen zijn er voorlezers die toffe verhalen brengen en is er een knutselhoek helemaal in het thema van archeologie.

Meer over deze activiteit

10. Lezing ‘De eerste boeren in de Kempen en hun neolithische gereedschapskist’

Beringen
Meer dan 7000 jaar geleden komen de eerste boeren onze streken binnen. Het zijn kolonisten uit Centraal-Europa, die een geheel nieuwe levenswijze met zich meebrengen. Ze bouwen huizen, maken aardewerk, verbouwen graan en andere gewassen en houden een veestapel. Ze installeren zich voornamelijk in de leemstreek, in een gebied dat geschikt was voor hun manier van landbouw.

Het duurt nog zeker 1000 jaar voordat de eerste boeren ook actief worden op de Kempense zandgronden, een gebied dat tot dan vooral door jager-verzamelaars werd bewoond. Wie waren die eerste boeren van de Kempen? Van waar komen ze en welke relatie hadden ze met de laatste jager-verzamelaars van het gebied? In de bibliotheek van Beringen vertelt Bart Vanmonfort (KU Leuven) over de levenswijze van de eerste boeren.

Meer over deze activiteit

11. Ontdek de rijke geschiedenis van As

As
Op zondag 26 mei krijg je de unieke kans om een stukje van de rijke geschiedenis van As te ontdekken. Een gids wandelt met je mee langs de belangrijkste plekjes.

Startpunt is de uitkijktoren van Station As. Hier wordt eerst de link gelegd naar het industrieel erfgoed met de steenkoolontginning. Tijdens de wandeling van ongeveer 5 km ontdek je onder meer de geheimen van de geologische wand, het St.-Aldegondiskerkje en het André Dumont-monument. Bij de St.-Theresiakerk ligt de klemtoon op de herkomst van de gebruikte natuursteen. Tot slot kom je ook meer te weten over de Merovingische graven die in As gevonden werden.

Schrijf je snel in! Het aantal deelnemers is beperkt tot 25 personen.

Meer over deze activiteit

Geologische wand in As

12. Voorlezen en voorstelling  ‘Emma en Otis vinden een muntje’

Beringen
Kleuters zijn geboren archeologen, ze doen niets liever dan verstoppen, zoeken, graven en vinden.

Ga mee op avontuur met Emma en Otis dankzij het leerrijke boek op maat voor kleuters ‘Emma en Otis vinden een muntje’! Ze maken spelenderwijs kennis met de wondere wereld van de archeologie.

Na de voorleessessie geniet je samen met je kleuter van de non-verbale voorstelling ‘ZOEK’ gebracht door de Wenkbrauwerij. Twee vrolijke figuren en hun hond Botje vinden toevallig een vreemd object en komen zo terecht in de wereld van de archeologie.

Meer over deze activiteit

13. Workshop ‘Het Neolithicum tot leven gewekt’

Beringen
Tijdens een actieve demonstratiesessie in de bibliotheek van Beringen zie je hoe werktuigen in het verleden gemaakt werden. Je kan daarna de werktuigen zelf monteren en er ook mee aan de slag gaan. Wat kan je ermee doen? Is dat materiaal stevig? Van waar komen de grondstoffen? Het zijn enkele vragen waarop een antwoord gegeven zal worden tijdens een interactieve sessie voor jong en oud. Voor deze workshop dien je op voorhand in te schrijven.

Meer over deze activiteit

14. Op zoek met Emma en Otis! In Maaseik

Maaseik
Samen met de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg organiseren de Musea Maaseik in het weekend van 25 en 26 mei de Emma-en-Otis-archeologiedagen: een evenement voor families met kinderen in het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik!

'Emma en Otis vinden een muntje'  vertelt het verhaal van Emma en Otis die kennismaken met een archeologische vondst en het boeiende beroep van hun papa: archeoloog! Het boekje laat kinderen op een laagdrempelige en speelse manier kennismaken met een abstract thema als archeologie.

Vat samen met jouw gezin een spannende zoektocht met Emma en Otis aan in de unieke setting van het museum in Maaseik. Kunnen jullie de attributen van de archeoloog terugvinden? Steek de handen daarna uit de mouwen met een leuke knutselactiviteit. Elk deelnemend kind ontvangt op het einde een Junior-Archeoloog-diploma en een uniek cadeau. Zijn jullie erbij?  De toegang is gratis.

Meer over deze activiteit

Archeologiedagen 2024 op maat van kinderen in Musea Maaseik

15. Expo ‘Oude ambachten, nieuwe ontdekkingen - een 6000 jaar oude gereedschapskist in Koersel’

Beringen
Vanaf zaterdag 25 mei kan je deze expo bezoeken die vertelt over Beringen in het Neolithicum en de eerste boeren in onze streken. De vondsten uit Brouwerhuis in Koersel worden getoond en er wordt ingezoomd op het belang van deze vondsten.

Voor de kinderen is er een zoektocht doorheen de expo. Zo wanen ze zich even zelf archeoloog en gaan ze op zoek naar schatten uit de prehistorie. De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer over deze activiteit

16. Duik mee in een actieve prehistorische opgraving te Lommel!

Lommel
In Lommel is een van de grootste prehistorische sites van Europa gevonden! Bij de inrichting van het industrieterrein Kristalpark werd dichtbij de Molse Nete een begraven landschap gevonden dat dateert uit een periode op het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 13.000 jaar geleden.

Laat je mee onderdompelen in het prehistorisch verleden van deze streek. Leer tijdens een korte wandeling hoe het landschap er toen uitzag, hoe de mensen er gebruik van maakten, welke planten er groeiden, ... Eenmaal op de site aangekomen leer je welke activiteiten er uitgevoerd werden, waarom ze deze plaats verkozen en veel meer. Bovendien zijn de archeologen zelf aan de slag met opgravingen!

De begeleide rondleidingen starten om 13u en 14u30 aan de Leyssensmolen. Reserveer je plek op voorhand!

Meer over deze activiteit

Banner Archeologiedagen 2024