08-02-2021

Op wandel langs molens

Kruid je wandeling af met een authentieke molen. Wind- of watermolen, van beide zijn er voldoende exemplaren te vinden in Limburg. Maak je keuze, volg een van de bewegwijzerde wandellussen en bewonder deze prachtig bewaarde getuigen uit het verleden.

Sevensmolen in Pelt

Wandelen langs windmolens

In de Molenstraat (what’s in a name) in Maasmechelen ligt Molen Nieuw Leven. Deze dateert uit 1801 en wordt nog steeds draaiende gehouden. Volg vanuit het Dorpsplein in Leut de oranje wandellus van net geen tien kilometer. Naast de molen is deze wandeling ook omwille de bijzondere natuur van het gebied Maesbempder Greend - Mazenhoven een aanrader.

Niet zo ver daarvandaan, in buurgemeente Dilsen-Stokkem, rijst De Hoop op uit het landschap. De architectuur van de molen, met name de achthoekige gaanderij die dienst deed als opslagplaats, is uniek voor Vlaanderen en maakt de molen extra bijzonder. Begin aan de kerk van Aldeneik aan de rode wandelroute om helemaal naar molen De Hoop te stappen en weer terug. Je hebt dan veertien kilometer in de benen.

Molen Nieuw Leven in Maasmechelen

In het Kattenbos in Lommel staat de Leyssensmolen te pronken. Dichtbij de parking en zodoende de startplaats van dit wandelgebied gelegen is het moeilijk om de molen te vermijden. Zowel de oranje als de rode wandellus van respectievelijk 7,7 en 9,1 kilometer komen erlangs. Verderop wandel je door de dennenbossen en een van de mooiste heidestukjes van Lommel.

De Sevensmolen in Pelt is een niet te missen topper wanneer je in het gebied de Heesakkerheide gaat wandelen. Dit is namelijk de startplaats van de blauwe, oranje en rode wandelroute. Zo kies je zelf of je de korte tocht van twee kilometer wilt maken, ideaal voor met de kinderen, of liever wat langer onderweg bent. Volg je de oranje of rode route dan kom je nog langs een andere molen, de Wedelse Molen. Deze verschilt echter van de eerste doordat het een watermolen is. En daar hebben we er ook wel heel wat van.

Wandelen langs watermolens

De Wedelse Molen is dus ook een startplaats voor een wandeling door de Heesakkerheide. Naast de langere routes die de Sevensmolen passeren, vertrekken hier nog twee extra kortere wandelingen van minder dan vier kilometer.

Pollismolen in Bree

De Pollismolen in Bree is gelegen aan de Itterbeek in een prachtig natuurgebied en is de startplek van diverse wandellussen. Vanaf de Pollismolen kan je twee natuurgebieden verkennen. Je hebt het Itterdal, waarbij je door de vallei van de Itterbeek wandelt over afstanden van twee tot 9,5 kilometer. Of ga voor Solterheide waar je je kuitspieren kan trainen op de heuvelachtige zandvlakten en langere tochten kan doen van vijf tot dertien kilometer.

In dezelfde hoek van Limburg vind je de Dorpermolen, aan de Bosbeek in het centrum van Opoeteren. De molen ligt op een boogscheut van de kerk en laat het kerkplein nou net vertrekpunt zijn van wandelingen in de gebieden van Oudsberg en -jawel, daar heb je hem weer- Solterheide. Hier ben je wel wat langer onderweg, want alleen de groene lus van drie kilometer kun je in minder dan een uur doen. De twee andere routes, aangeduid door een rood of oranje symbool, zijn allebei dik elf kilometer.

Rotemse Molen in Halen

Om de Kleen Meulen te zien moet je richting het oosten van Limburg. Deze watermolen bevindt zich aan de Mangelbeek en is het vertrekpunt van een wandeling van drie kilometer door Lummensbroek. De molen werd gebouwd voor 1715, maar het huidige waterrad dateert van 2008. De wandeling brengt je door het prachtige vijvergebied van zeven hectare.

Is drie kilometer niet genoeg? Combineer de wandeling in het Lummensbroek met de Zilveren Helmen Wandelroute in buurgemeente Halen. Je vertrekt op de Markt voor een tocht van tien kilometer waarop je niet alleen meer te weten komt over die befaamde Slag der Zilveren Helmen, maar waarop je ook de Rotemse Molen kan spotten. Deze dateert origineel uit het begin van de 15de eeuw, maar werd grotendeels heropgebouwd in baksteen in de 17de eeuw.

Tot slot bevindt zich in het zuiderse Haspengouw de Stayenmolen, operationeel en tot in de kleinste details gerestaureerd. De Fruitvalleiwandeling, die start aan de achterkant van het station van Sint-Truiden, loopt langs deze molen. Neem zeker de oranje of rode wandellus van zeven en elf kilometer. Er is ook een kortere route van nog geen drie kilometer, speciaal voor de kinderen, maar die leidt net niet langs de molen. Dan moet je even een tweehonderdtal meter afwijken.

Stayenmolen in Sint-Truiden